Міжуніверситетська зустріч «Практична підготовка фахівців з дизайну: досвід та перспективи»

14 жовтня 2023 року за ініціативи Міжнародного гуманітарного університету відбулась он-лайн зустріч в межах обговорення ОПП «Дизайн» «Практична підготовка фахівців з дизайну: досвід та перспективи».
Декан факультету мистецтва і дизайну Міжнародного гуманітарного університету Кравець Ніна Вячеславівна окреслила актуальні інноваційні освітні технології підготовки фахівців з дизайну в умовах змішаного навчання, серед яких особливе місце посідають технології особистісно-орієнтованого освітнього процесу і технології формування творчої особистості. Необхідність проєктування освітнього процесу професійної підготовки бакалаврів з дизайну на теоретико-методологічний основі в сучасних умовах цифровізації представила Чмелик Ірина Василівна, доцент кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Чуйко Олег Дмитрович, професор, завідувач кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника підтримав колегу і підкреслив, що застосування цифрових технологій потребує практичного застосування у підготовку сучасного дизайнера як митця через реалізацію проєктного методу. Макогін Ганна Василівна, доцент кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, у свою чергу, зосередила увагу присутніх на практичному контексті застосування інтерактивних технологій та медіа-технологій навчання як інновацій в освітньому процесі. Хомякова Aнна Петрівна, кандидат педагогічних наук, завідувач кафедри декоративно-прикладного мистецтва та дизайну Криворізького державного педагогічного університету звернула увагу на доцільність впровадження мистецьких дисциплін у процес підготовки фахівців з дизайну як на бакалаврському так і магістерському освітніх ступенях та важливість реалізації мистецької складової, оскільки це надає можливість вивести процес формування компетентностей майбутнього дизайнера на якісно новий, сучасний рівень освіти. Петухова Тетяна Анатоліївна, доцент кафедри дизайну Міжнародного гуманітарного університету зазначила про необхідність будови виробничої практики майбутніх дизайнерів на засадах партнерства і співпраці з виробництвом шляхом реалізації сумісних проєктів як навчального так і професійного рівня та посилення взаємодії із міжнародними партнерами. В обговоренні також прийняли участь здобувачі вищої освіти, яки надавали ґрунтовний аналіз стану навчального змісту викладання відносно вимог сучасної дизайн індустрії та виказали свої пропозиції щодо внесення у перелік вибіркових дисциплін спеціалізовані питання з дизайну.
Всі учасники зустрічі дійшли висновку, що презентовані пропозиції та обговорені проблемні питання щодо практичної підготовки фахівців з дизайну будуть враховані у процесі реалізації ОПП «Дизайн» та отримані результати розглянуті по завершенню цього навчального року для їх врахування при підготовці ОПП «Дизайн» на 2024 рік.